Obrazovanje obespravljenih žena

Visoka škola za turizam i menadžment Konjic je akademske 2021/2022.godine otvorila vrata obespravljenim djevojkama/ženama u Bosni i Hercegovini kroz projekat „Obrazovanje obespravljenih djevojaka/žena u Bosni i Hercegovini“. Ponukani istinom koju živimo, polariziranim društvom, diskriminacijom, ekonomskim i moralnim siromaštvom, strahom od ponovnih sukoba i egzistencije, a svjesni da se bavimo odgovornim poslom u neodgovornom društvu, odvažili smo se na ovaj projekat. Projekat podrazumijeva potpuno besplatno obrazovanje obespravljenih djevojaka/žena (Romkinje, žene žrtve nasilja, samohrane majke, djevojke iz ruralnih područja) u Bosni i Hercegovini.

Svaka naša studentica ima svoj kurikulum koji uključuje obavezne predmete i izborne predmete koje studentica bira prema svojim afinitetima i sposobnostima. Nastava se izvodi online te im je tako omogućeno nesmetano praćenje i uključivanje u obrazovni proces. VSTIM Konjic će omogućiti svakoj studentici i dodatnu edukaciju (koja će posebno biti certifikovana) iz polja mekih vještina koje su najtraženije danas u poslovnom svijetu. Ovim projektom sve što im je bilo nedostupno u obrazovanju, postalo im je dostupno, na šta smo mi vrlo ponosni. 

Projekat su podržali Fondacija „CURE“ koje su pomogle u pronalaženju studentica, NVO „Pozitiva BiH“ koja pokušava sa VSTIM Konjic da iznađe stipendije za studentice. Do danas, od poduzetnika u BiH, projekat je financijski  podržan samo od ASA Osiguranja koje stipendira jednu studenticu.

U januaru 2022. godine, javnosti su predstavljeni prvi rezultati naših studentica (upisano je 10 studentica ove akademske godine). Njihovi rezultati po završetku prvog semestra su sjajni, prosjek ocijene je 8, predstavile su svoj prvi projekat „Karijerni centar za žene u Bosni i Hercegovini“, kao i poruke koje žele poslati „Želimo kulturno i obrazovno društvo“ putem plakata po gradovima Bosne i Hercegovine, jer i one dolaze sa prostora cjelovite Bosne i Hercegovine. Cilj nam je svake godine upisati 20 djevojaka/žena iz svih dijelova BiH koje ćemo obrazovati, osposobiti i uvesti na tržište rada kroz kvalitetno obrazovanje.