Iz medija

Priča naše studentice Medine Ahmetović – “Život između istoka i zapada i snovi o povratku u domovinu”

Autorica: Amra Ahmetović
Bosna i Hercegovina, zemlja bogate kulturne raznolikosti, često se suočava s izazovima i nedaćama koje pogađaju mnoge građane. Jedni od tih građana su Medina i njen suprug. Mladi bračni par, mladi ljudi koji su napustili domovinu u potrazi za stabilnošću, obrazovanjem i boljom budućnošću, a sve to uz neophodnu podršku.

-Roditelji su bili i ostali podrška pri svakom koraku. Naravno da nije bilo jednostavno niti za njih niti za mene, jer sam bila svjesna da neću više biti baš u blizini njih – kaže Medina.

Prije nego što su krenuli na putovanje, Medina i njeni roditelji nisu ignorisali izazove koji su ih čekali.
-Teška je i sama pomisao otići u drugu državu, biti stranac tamo negdje daleko od najmilijih, izboriti se sa svim preprekama – priznaje Medina.

No, ono što je izdvojilo ovu priču iz mnoštva jest podrška koju su imali. Imali su osobe koje su ih vodile kroz nesigurnu i nepoznatu teritoriju – pružajući im smjernice o tome gdje se trebaju obratiti i kako se nositi s dokumentacijom i zakonima u Njemačkoj, govori nam Medina.

-Moja obitelj i ja već dugi niz godina imamo veze s Njemačkom, tačnije, moj brat je tamo sa svojom porodicom – priča Medina.

Ova snažna obiteljska veza stvarala je most između Bosne i Hercegovine i Njemačke, otvarajući vrata mogućim promjenama u njihovim životima. Međutim, ključni trenutak koji je obilježio njihovu sudbinu bio je kada je njen suprug dobio termin u Ambasadi Njemačke u Sarajevu.

Medina već je ranije bila u Njemačkoj, 2013. godine, gdje je išla u školu i naučila njemački jezik. No, nažalost, tada nije dobila dokumentaciju koja bi joj omogućili da ostane tamo.
Vratila se u Bosnu i Hercegovinu i radila je u različitim nevladinim organizacijama i koristila svoje stečeno znanje kako bi doprinijela zajednici. Međutim, život ju je ponovno usmjerio prema Njemačkoj. Osjećaj iz 2013. godine, kada je prvi put stigla u Njemačku, ostao je nepromijenjen, a uvijek je razmišljala o povratku u BiH i svojim roditeljima, koji su ostali.

No, odlazak u Njemačku nije donio samo izazove, već i sigurnost i stabilnost koji su postali nezamjenjivi, a koje u Bosni I Hercegovini nije imala. Život u Njemačkoj opisuje kao “ubrzan, ali stabilan.”

-Kada bih imala priliku pokrenuti nešto u svojoj domovini, naravno zajedno sa mužem, od čega bismo sigurno mogli obezbijediti normalan život, vrlo moguće da bismo se vratili – kaže Medina

Medina je studentica Visoke škole za turizam i menadžment u Konjicu. Nastava se odvija preko interneta, što joj omogućava da nastavi obrazovanje čak i ako nije u svojoj domovini. Kako kaže, profesori su tu da pruže podršku svojim studentima, čak i kada su udaljeni hiljadama kilometrima od studenata.

Medina ističe da gdje god se nalazili, uvijek možete slijediti svoje kulturne običaje i vjeru prema vlastitim željama.

Priča o Medini Ahmetović podsjeća nas na snagu odlučnosti i podrške obitelji u suočavanju s izazovima života u stranoj zemlji. Iako razmišlja o povratku u svoju domovinu, ova mlada osoba trenutno gradi svoju budućnost u Njemačkoj.

Odluka o iskušavanju sreće u Njemačkoj nije bila donesena bez ozbiljnog razmišljanja.

–Tada smo okušali našu sreću ovdje – prisjeća se Medina, naglašavajući da to ne znači da će trajno ostati u Njemačkoj. I dalje se osjećaju povezanim s njihovom domovinom i postoji želja za povratkom.

-Velike su šanse da ćemo se vratiti u našu domovinu, ali naravno, kada se budemo osjećali stabilni i sigurni da napravimo taj korak – dodaje Medina.

Njena priča odražava duboku povezanost s Bosnom i Hercegovinom, ali također ističe važnost sigurnosti i stabilnosti u procesu donošenja odluka o budućnosti. To je proces ispunjen izazovima, nadama i, prije svega, ljubavlju prema obitelji i domovini.

Tekst preuzet sa : https://www.newipe.net/2023/10/04/zivot-izmedju-istoka-i-zapada-i-snovi-o-povratku-u-domovinu/

https://www.newipe.net/2023/10/04/zivot-izmedju-istoka-i-zapada-i-snovi-o-povratku-u-domovinu/https://www.newipe.net/2023/10/04/zivot-izmedju-istoka-i-zapada-i-snovi-o-povratku-u-domovinu/