Uncategorized

CERTIFIKACIJA VŠU KONJIC PO NORMI ISO 9001:2015, kao dokaz poslovne izvrsnosti!

Visoka škola za turizam i menadžment iz Konjica je u procesu certifikacije po normi ISO 9001:2015 od strane jedine domaće certifikacijske kuće u BiH, Instituta za certifikaciju sistema Sarajevo. Globalizacija kao proces,  nije samo svijetla slika novih tehnoloških, komunikacijskih mogućnosti, širenja demokracije i sve veće ekonomske povezanosti. Ona uključuje mnoge pozitivne i negativne aspekte i posljedice koji se osjećaju i u obrazovanju. Stoga,  certifikacija VŠU Konjic prema zahtjevima Norme  ISO 9001:2015  od strane ICS Sarajevo, predstavlja vrijednost kojom se dokazuje uspjeh i trajno opredjeljenje da posao visokoobrazovne djelatnosti koju obavljamo, obavljamo potpuno profesionalno i dosljedno! 

Naš sistem temeljimo na uvažavanju zahtjeva svih relevantnih propisa iz područja nauke i visokog obrazovanja, Standarda i smjernica za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area) te zahtjeva ISO 9001:2015 međunarodne norme. Mi smo trajno orijentisani na poboljšanje svih svojih nastavnih procesa, a posebice nastavnog i naučno-istraživačkog djelovanja u oblasti turizma,  kao jedini takvi u ovom dijelu Europe.

Ostvarujući ovu certifikaciju, naša Škola za turizam i menadžment  je pokazala da se može isporučiti efektivan i efikasan sistem za upravljanje kvalitetom,  te da se u isto vrijeme može vršiti  kontinuirano  unapređenje usluga, internih procesa i zadovoljstva svojih korisnika (studenata, Društvene zajednice, tržišta rada itd).

Želja nam je dodatno povećati efikasnost i produktivnost svojih nastavnih usluga i na ovaj način dokazati da kvalitet naših nastavnih usluga,  ali i svih ostalih pratećih aktivnosti kroz realizaciju i promovisanje turizma u BiH je moguće čak i u vremenu ove globalne Pandemije.

Operativna izvrsnost je jedan od naših strateških ciljeva, a ponuda naših edukativnih usluga s dodatnim ISO certifikatom značajno se izdvaja u odnosu na druge  slične usluge u BiH. Naš osnovni cilj je stvaranje “Društva znanja” kao temelj zasnovan na koncepciji cjeloživotnog učenja te tako i intenzivnom razvoju sistema obrazovanja i učenja odraslih a pogotovo u sferi turizma.

Posebno bih naglasila da Zdravstveni turizam je, prema UNWTO-u, najbrže rastuća grana turizma, s godišnjim rastom od 15 do 20 posto na svjetskom nivou, dok strategije i turizma i zdravstva u BiH identificiraju ovaj oblik kao važan segment turizma s velikim potencijalom. Komparativne prednosti BiH su prirodne ljepote i očuvan okoliš, kvalitetna medicinska usluga, konkurentna cijena i turizam tokom cijele godine. Stoga naša VŠU želi biti dio rješenja i podrške za razvoj zdravstvenog turizma u BIH, koji je izuzetno potentno interdisciplinarno područje

Dekanesa,

prof.dr Marijana Šećibović