Aktualnosti

Danas Vam se predstavlja Vanja Šunjić – “Zašto sam upisala VSTIM Konjic

Vrlo je zanimljivo sa poludecenijskim otklonom propitivati zašto je moj izbor bila upravo Visoka škola za turizam i menadžment Konjic. Vjerovatno je to zato što sam se oduvijek osjećala posebnom, a ova obrazovna ustanova mi je dala mogućnost da, osim nastavnog plana i programa razvijam i svoje individualne afinitete.
Za školu sam saznala od profesorice koja je predavala na Katedri za geoturizam i tada mi je Visoku školu za turizam i menadžment Konjic predstavila kao mjesto na kakvom je oduvijek htjela da radi i da na inovativne načine podučava svoje studente.
Brzo nakon toga sam srela profesore Marijanu i Refika, a oni su me osvojili prevashodno kao ljudi, a onda kao intelektualci, profesori i saborci.
Odmah sam shvatila da smo „na istoj strani“ i da imamo iste svjetonazore i ciljeve.
Iako sam bila na studijskom programu Menadžment u turizmu, profesori su prepoznali moje afinitete iz oblasti komunikacija, kulture i umjetnosti i suočavanja sa prošlošću i puštali su me da ta individualna interesovanja ukomponujem u nastavni plan. 
To je ključna razlika kada je u pitanju Visoka škola za turizam i menadžmen Konjic, u odnosu na druge obrazovne institucije. Moj saplement diplomi je autentičan, oslikava samo mene, ono što me zanima i čime želim da se bavim, a to mi ujedno daje prednost i veću konkurentnost na tržištu rada.
Još se sjećam prvog predavanja i pitanja profesorice Šećibović, da joj odgovorimo šta je to kultura. Već tada sam znala da je ovo potpuno drukčije mjesto od onoga koje smo očekivali; velike katedre, ispred kojih se pružaju desetine klupa na kojima sjede poluuspavani i nezainteresovani studenti.
Male grupe u kojima se radi na Visokoj školi za turizam i menadžment Konjic daju određenu dinamiku, više individualnih projekata i konsultacija i nemogućnost da se uspavate i ispit počnete spremati tek kada ga odslušate. Tako da, vrlo je moguće da naveče u 22:00 dobijete poziv od profesora i konstataciju da je pronašao odličnu literaturu za vaš projekat, ili odgovor na neko vaše pitanje.
Po završetku Visoke škole za turizam i menadžment Konjic upisala sam magistarski studij na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Iako Sociologija i Menadžment u turizmu nisu srodne discipline, bila sam najbolji student, jer mi je MUT dao jedno široko znanje iz svih disciplina i naučena sam da učim i stalno propitujem.
Ovih dana pišem posljednje redove svoje magistarske teze, završavam sinopsis za prvi dokumentarni film i radim posao koji volim, u kolektivu koji me ispunjava i čini sretnom. 
Radni odnos sam zasnovala tako što sam došla u medij čiji su mi se koncept i struktura dopali, predstavila se, predala CV i objasnila zašto ja trebam biti dio te priče. Sve ono što se nauči na akademskim vještinama. Odgovor poslodavca je glasio: „Dođite sutra.“
A vi, dragi mladi ljudi, već danas razmišljajte o svojoj budućnosti i tome kako ćete tržištu rada ponuditi nešto autentično i inovativno, ne dopuštajući da budete samo joj jedan broj u nizu.
Već danas, sutra možda bude kasno.